Zaháknout a otevřít – tak snadné to může být. Otvírák je prakticky zařízení, které nám pomůže sundat zátku z hrdla lahve. Otvírák však není jen jeden, jaké jsou v nich rozdíly?
Láhve se zavírají na několik možných způsobů. Buď můžeme mít láhev na šroubovací víčko, špunt, nebo takzvanou zátku. Zátka je kovové víčko, které hermeticky uzavírá obsah láhve. Její otevření však není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zátka je totiž zalisovaná tak, aby nešla jen tak sundat. Jak tedy na to? Stejný problém nastává i u konzerv, do kterých se zkrátka bez správného nástroje nedostaneme. Jaký je to tedy nástroj?
Jak jsme jistě všichni poznali, mluvíme o otvíráku. Ano, můžeme se do konzervy dostat pomocí nože, ale můžeme si ho ztupit, nebo zlomit. Proto je lepší mít u sebe právě zmíněný otvírák. Mohou být buď příruční, nebo například schované v multifunkčním nožům, nebo příborovým sadám. Je velký rozdíl mezi otvírákem na konzervy a na lahve. Konzervy vyžadují ostrou hranu, která dokáže proříznout plechovou stěnu. Na lahve bohatě stačí princip páky.
Oba typy jsou velmi jednoduché a především levné. Proto není nejmenší důvod, proč bychom nemohli obě mít ve své sadě na přežití, nebo jídelních potřebách.