📢 Posouváme se dál: Top–ArmyShop mění jméno na Rigad! Chci si přečíst více

Už jste ochutnali hmyz?

25. dubna 2024Rady a tipyRadek MládekDoba čtení 4 minutyPřečteno: 708x

I v dnešní době se můžete setkat s celou řadou případů, kdy člověk zabloudí v přírodě a není schopen se z jejího bludiště vymotat. Celá situace je pak o to horší, pokud s sebou dotyčný nemá nic k snědku. V tu chvíli nastupuje na scénu hmyz! Dostupný a snadný zdroj bílkovin a vlákniny, na který narazíte na téměř každém rohu.

Naši předci a hmyz

Hmyz je součástí lidské potravy již od pravěku, kdy si pralidé nejčastěji pochutnávali na mravencích, larvách, včelách či termitech. Postupem času se ale objevily i další druhy mimořádně oblíbeného hmyzu. Staří Číňané si oblíbili kukly bource morušového, Římané hodovali na cikádách vykrmených moukou a vínem a Aztékové zase nedali dopustit na kobylky, které byly oblíbenou přísadou pokrmů s chilli. 

Dokonce i na našem území se dochovala celá řada receptů, jejichž hlavní ingrediencí byl hmyz. Máme na mysli například polévku z chroustů a přidávání hmyzí mouky do omáček. Vyzkoušeli byste tyto staročeské speciality?

hmyz na talíři. Zdroj: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/piti-jidlo-misa-napoj-18226155/

Pojídání hmyzu má v historii i v současné kuchyni své místo.

Na jaké potvůrky vyrazit?

V našich končinách se pravděpodobně jen tak nestane, že byste museli kvůli přežití hodovat na hmyzu. Jak už to ale v životě bývá, přihodit se může ledacos a bloudit po lese s prázdným žaludkem je skutečně otrava. Je proto dobré vědět, do čeho se v případě hladu můžete bez obav zakousnout. 

Tou nejlepší alternativou je právě hmyz, který se poměrně dobře chytá a snadno tepelně upravuje. A tak pro vás máme několik zástupců z říše hmyzu, které v přírodě potkáte nejčastěji. Pro lepší přehled je doplňujeme i o hlemýždě a slimáky, kteří sice do říše hmyzu nepatří, ale pochutnat si na nich můžete samozřejmě také.

  • hlemýždi, slimáci, 
  • červi (larvy),
  • kobylky, sarančata,
  • mravenci,
  • včely, housenky, brouci.
saranče. Zdroj: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/priroda-pole-hriste-rozostreni-289417/

Kobylky a sarančata můžete jíst i v celku.

Kde se schovávají?

Hmyzí svačinka je skvělá v tom, že na její “lov” vynaložíte minimální úsilí v porovnání se zajíci, ptáky a další lesní zvěří, která by vás pravděpodobně pořádně prohnala (nehledě na to, že by se z vás stali pytláci). A kam že tedy máte za budoucí baštou vyrazit?

Hlemýždi a slimáci

Na hlemýždě a slimáky vyrazte nejlépe po dešti. Obvykle se skrývají ve stinných místech, v příkopech a nedaleko tůní. Pokud je hledáte za sucha, pak je nejspíš najdete pod kameny, kůrou nebo ve vysoké trávě.

Červi

Červíci se hledají o něco hůře než hlemýždi. Když budete mít štěstí, najdete jich pár na stejných místech jako předchozí zástupce, tedy pod kameny nebo v tlejících kusech kůry. Nejčastěji je ale najdete ve starých či umírajících stromech, které jsou poseté dírami v kůře a nebo už leží na zemi. Pokud jste dostatečně blízko napadeného stromu, můžete uslyšet i chroustání larev, které si vyjídají do tlejícího dřeva chodbičky. Pak už jen stačí odlomit kůru za pomoci nože, kamene či ruky a můžete sbírat.

Kobylky, sarančata

Kobylky a sarančata najdete na každé louce, kde se jich prohání obrovské množství. Při jejich chytání musíte vynaložit více úsilí, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Mravenci

Na mravence narazíte téměř kdekoliv. Pokud nenajdete žádné větší mraveniště, pak obvykle bývají pod kameny a kůrou. Při jejich sběru se můžete zaměřit jak na dospělé jedince, tak i na larvy, které vás nepokoušou a zároveň se snáze připravují.

mravenec. Zdroj: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1104974/

Kolem konzumace hmyzu koluje mnoho mýtů, většinou se ale nezakládají na pravdě.

Na co si dát pozor?

Ještě než se pustíte do přípravy jídla, myslete na to, že cokoliv, co hoduje na mrtvolách, je tabu. Pravděpodobně by vás nenapadlo sbírat larvy na mrtvém zvířeti, stejně tak tomu je i v případě, že se hmyz živí dalším rozkládajícím se hmyzem. Pozor si dejte taky na nápadně barevné potvory. V přírodě jsou živočichové s výraznými barvami obvykle jedovatí. Pokud tedy najdete larvu, které nemá bílou nebo krémovou barvu, pak doporučujeme hledat dál.

Jak je připravit?

Hlemýždi, slimáci

Hlemýždě a slimáky musíte nejdříve povařit v osolené vodě, aby z nich vyprchal všechen sliz. Voda se musí několikrát vyměnit, takže je potřeba mít pořádnou zásobu. Pokud máte filtrační zařízení a v blízkosti řeku, pak se do přípravy můžete vesele pustit. V opačném případě se raději porozhlédněte po larvách, které nepotřebují tak dlouhou přípravu.

Červi

Larvy je možné jíst celou řadou způsobů. Někteří lidé je jí za syrova, další je pak vaří v osolené vodě, opékají nebo praží na pánvi. Možností je celá řada a každý si může zvolit tu, které mu vyhovuje nejvíce.

Kobylky, sarančata

U kobylek a sarančat odtrhávají někteří fajnšmekři krovky. Pravdou ale je, že je můžete s přehledem sníst celé. Nejlépe chutnají vařené a pečené, větší kusy lze opékat jako špekáček na špejli.

Mravenci

Pokud se zrovna nechystáte jíst mravenčí larvy, které je možné jíst i za syrova, protože neobsahují kyselinu mravenčí, pak je potřeba si připravit hrnec s vodou. Dospělí mravenci jsou plní štiplavé kyseliny, která by vám okamžitě zkazila chuť k jídlu. Z toho důvodu je nutné je opakovaně vařit ve vroucí vodě.

Hmyz je možné připravit na celou řadu způsobů. V případě nouze se vám pochopitelně nevyplatí vymýšlet nic složitějšího. Pokud si ale chcete z hmyzu připravit něco dobrého doma, můžete se podívat na recepty, kde se hmyz používá jako základ guláše, polévky, placek či jako přísada do salátů.

Mýty o hmyzu

Konzumace hmyzu je opředená celou řadou mýtů. Vybrali jsme si pro vás 4 nejčastější.

1. Hmyz chutná odporně

Vše záleží na přípravě. Hmyz je totiž většinou chuťově neutrální a při zpracování nasává vůni a chuť z přidaného koření. Některé druhy chutnají po oříšcích, másle a nebo mají nasládlou chuť. Pokud vás tyto chutě tak úplně nezaujmou, je možné si je hmyz dochutit podle sebe.

2. Ty potvory jsou plné toxinů!

Tento názor se odvíjí od toho, že některé druhy hmyzu hodují na pesticidem ošetřených rostlinách. Pokud vyrážíte na sběr hmyzu do lesa, je lepší se vyhnout kůrovcovým lokalitám, ve kterých mohou být insekticidní nástrahy. Jinak se ale nemusíte ničeho obávat. Navíc jedlý hmyz, který si můžete koupit v obchodě, je chovaný na speciálních farmách, které jsou zcela bezpečné a bez pesticidů.

3. Hmyz se živí mršinami!

Samozřejmě, že některé larvy hodují na mršinách. Z našeho článku už ale víte, že těm se musíte obloukem vyhnout. Celá řada červů se živí rozkládajícím se dřevem, které pro člověka není nebezpečné. Pokud ale sáhnete po hmyzu z obchodu, pak se nemusíte ničeho obávat, červíci jsou krmení speciálními certifikovanými krmivy a pečlivě vybraným ovocem.

4. Chitin je hrozbou pro lidské zdraví

Někteří odpůrci hmyzí stravy zastávají názor, že chitin, který je základem pro těla brouků, je životu nebezpečný a dokonce způsobuje rakovinu. Nemusíte se ale ničeho obávat, podobných hoaxů je plný internet a není na nich ani zrnko pravdy.

Odborníci potvrdili, že chitin nepředstavuje pro člověka žádné nebezpečí. Je sice pravda, že chitin se v lidském těle nemusí tak úplně rozložit, ale to nezpůsobí člověku žádné potíže. Podobná situace nastává například v případě, že člověk nestráví celulózu z větvičky řapíkatého celeru, kterou poté bez problému vyloučí.

Doporučené produkty
Doporučené produkty

Čtenáře dále zajímá

Doprava zdarma od 2 500 Kč
97% zboží skladem
Garance vrácení peněz
Kamenné prodejny