Nerezová ocel označovaná moderními inženýry jako „440C“ je nerezová ocel s vysokým obsahem uhlíku (cca stejný jako je u oceli typu 12C27), avšak pořád je ještě vzduchem kalitelná. A její austenitický poměr pak dosahuje u chrómu a uhlíku hodnot 13,5 % pro chróm a 0,56 % pro uhlík (bráno při teplotě 1100°C).
Právě toto je hlavním důvodem, proč je její tvrdost a odolnost na korozi stejná jako u typu 12C27. A když už jsme nakousli ocel 12C27, typ 440C má proti ní nižší stabilitu ostří, vyšší odolnost na celkové opotřebení a to vše díky vyššímu podílu nerozpuštěných karbidů. Tvůrci ostrých věcí ji přímo milují za to, jakou si udržuje odolnost v tlakovém řezu. Pozitivně o ní hovoří i specialista na tyto věci, Dr. Verhoven (autor knihy o ocelích určených pro výrobu nožů). A samozřejmě potvrzuje tyto informace i společnost Buck u některých svých nožů s provedeným Carta testem (byť již občas s mírným otupením).
Suma sumárum, ocel 440C umí po kvalitním tepelném zpracování dosáhnout nejlepší odolnosti na opotřebení, pevnosti, tvrdosti a to ze všech slitinových ocelí. A máme tu dokonce jeden konkrétní příklad z praxe: palcové konopné lano šlo ukrojit více jak třítisíckrát a to bez toho, aniž by bylo nutno nůž ostřit. To ale bylo dosaženo po tzv. dendrtickém tvrzení oceli, kdy má zmíněná ocel i vysoký obsah karbidů, takže to zvyšuje houževnatost a zvyšuje křehkost, takže to přirozeně a určitě není do běžných podmínek úplně to nejlepší a i proto se u ní dnes běžněji používají karbidy při kalení s jemnější disperzí.
Ocel 440C je zkrátka a v první řadě dalším posunutím vlastností oceli řady 440B (jenž je již sama o sobě doslova nesmírně kvalitní) – 440C má ale proti ní dokonce ještě vyšší podíl karbidů a větší tvrdost, čímž dochází k lepší abrazivzdornosti, zase to ale může způsobovat vylamování ocele (hlavně u akcí typu sekání dřeva). Trvanlivost ostří se tudíž pak zdá menší. Celkově se dá vše zhodnotit tak, jako že ocel 440C je brána jako vylepšená 12C27, s níž má společnou většinu, až na tu právě zmíněnou nešťastnou vytrvalost ostří. Její vlastnosti jsou však blízké i dalším ocelím – třeba 154CM. I u nich lze logicky dalším vytvrzováním radikálně navýšit jejich řezací schopnosti na účet zkřehnutí (nerozpuštěné karbidy přítomné ve struktuře její slitiny), to ovšem nejsou v moderní nožové branži nikým právě dvakrát vyhledávané parametry...