Abychom byli zcela informačně korektní, tak na problematiku vyvážení nože se dá nahlížet ze dvou pohledů: nejprve zde máme pohled amatérský, uživatelský a také i pohled profesionální, tedy lidí, jenž se výrobě a kování nožů věnují za účelem své obživy. My se dnes budeme jakožto survivalový a nikoliv metalurgický magazín zaobírat právě a výhradně hlediskem prvním.
Pojmem „vyvážení nože“ dnes budeme myslet v první řadě pochopitelně vše, co se týká nožů, ovšem nejen těch, ale také všelijakých survivalových mačet, zavíráků, multi-toolů a podobných hraček.
Řada moderních nožů na vyváženost hřeší z prostého důvodu nabídnutí neuvěřitelné variability funkcí – to jsou všelijaké ty populární moderní multi-tooly, zavírací nože a nože švýcarského otevíracího typu s desítkami funkcí. Zde bývá často právě kvalita úchopu a vyváženost na druhé koleji a jasně je dána přednost bohatosti funkce.
Skutečně absolutně nezbytný je dobře vyvážený nůž jedině tehdy, pokud se chcete věnovat vrhání noži v jakékoliv formě – vrhat drahým značkovým zavírákem není dobrý nápad, švýcarákem tím méně a ani nějaký starý Bowiák si to rozhodně nezaslouží!
Zase je faktem, že při výběru delší mačety není špatné si ji zkusit naživo a zjistit tak, jak se vám s ní bude přímo v ruce operovat. Není jistě ve vašem zájmu, aby mačeta šla „příliš dopředu“ stejně jako abyste cítili, že se jí z „vaší ruky jaksi nechce“. Zkrátka, z mačety byste měli mít dobrý pocit, když s ní párkrát máchnete a seknete, určitě byste z ní naopak ale neměli mít v žádném případě pocit, jako byste sekali sekerou.
Vyváženost pracovních nožů cenu příliš řešit nemá, protože třeba u nožů na rozřezávání plastových obalů a pásků jde o jen prakticky neviditelné ostří zasazené do plastového obalu, nemluvě o tom, že se standardně jedná o nožíky velikosti běžné tužky. S pracovními noži většina lidí prostě pracuje a příliš neřeší, zda se s nimi dají provádět všelijaké „frajeřinky“.
Jak lidstvo ale již dávno poznalo, na většině běžných pracovních míst a pozic se běžně nože využívá k tomu, k čemu jsou navrženy a určeny – totiž k řezání! Třeba takový moderní profesionální kuchař většinou ocení dobrý a neklouzavý úchop, spíše nežli možnost nosit takový kinžál bezpečně v podpažním pouzdře.
Pokud se vám nesmírně líbí nějaký kus železa, ale nejste moc nadšení z jeho vyváženosti, pak velmi dobře posuďte, zda by mu neprospělo přidat někam na tělo trochu váhy, či jinde jí zase odebrat (nyní nemáme na mysli metodu „pár broků omotaných izolepou“, ale spíše něco jako „více omotávky na rukojeť“, popřípadě „vybroušení středu ostří v rámci jeho odlehčení a ztenčení“ - zde již ale musíte velmi, velmi dobře vědět, co děláte a vyznat se dobře v konstrukci i materiálech nožů, jinak skončíte bez nože...).