Často řešíme z jaké oceli je nůž vyroben, jaký má čepel tvar, jaká je celková velikost. Při výběru zohledníme materiál a design pouzdra. Opomíjenou vlastností nože je ale jeho výbrus a vztah výbrusu k tloušťce čepele. Přitom právě tvar výbrusu hraje klíčovou roli v tom, jestli bude čepel spíše odolná, nebo perfektně řezivá, nebo zda se bude jednat o kompromis a ostří bude spíše univerzální a průměrných vlastností. Jaké ostří tedy pro jakou příležitost vybrat? A je důležité tvar výbrusu řešit?
Abychom problematiku výbrusu lépe chápali, je ještě důležité si říci, že uvedené informace jsou spíše obecné a kromě tvaru výbrusu vstupuje do hry ještě hlavně tloušťka čepele.
Tedy čím je čepel tlustší, tím je odolnější při hrubším zacházení, ale tím je horší řezivost nože. Naopak, tenčí čepel bude vhodná na řezání a krájení, ale při hrubším zacházení, sekání, batoningu či páčení bude větší pravděpodobnost jejího poškození.
A teď už k samotným druhům výbrusu nože.
Velice často používaný typ výbrusu, kdy se ostří od hřbetu plynule zužuje a v nejnižší části je zakončeno fazetou.
Typičtí zástupci nožů s plochým výbrusem:
Je podobný plnému plochému výbrusu, ale rozdíl je v tom, že se čepel nezužuje hned od hřbetu. Čepel je v dolní části opět zakončena fazetou.
Typičtí zástupci nožů se šavlovým výbrusem:
Dalším rozšířeným typem výbrusu je scandi, který se používá hojně na skandinávských nožích.
A jak jistě tušíte, naopak není vhodný pro hrubší zacházení, často potom dojde k vylomení tenké části ostří a vznikají zoubky.
Typičtí zástupci nožů se scandi výbrusem:
Jedná se o typ výbrusu, kde čepel tvoří v průřezu jakousi čočku, je zaoblená směrem vně a ostří není zakončeno fazetou.
Je to další hojně používaný typ broušení, kdy se čepel konkávně zbrousí. Je to tedy jakýsi opak konvexu.
Typičtí zástupci nožů s dutým výbrusem:
Zavírací nůž Jarosz Spear KA-BAR®
Existují i další typy výbrusů, které nejsou tolik obvyklé a proto se jim v tomto článku nevěnujeme.
Je to subjektivní záležitost a důležité je, jak nůž chceme používat.
Nabízí se varianta používat jeden větší tlustší nůž s šavlovým či konvexním výbrusem na hrubší práci, základní zpracování dřeva a druhý menší nůž s tenčí čepelí opatřenou plochým, dutým či scandi výbrusem.
Pokud jde o jeden univerzální nůž, který zastane veškerou práci, záleží na naší náročnosti.
Někdo nepotřebuje nůž na jemné řezání a zvolí raději hrubší čepel, která vydrží vše.
Někdo naopak využívá nůž pro jemnější práce a vybere si tenčí čepel a na těžkou práci zvolí třeba sekeru.
Volba je čistě na Vás a Vašich individuálních preferencích.