Rozdělání ohně není tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Klíčovým faktorem pro úspěch celé akce je kvalitní příprava a dodržení několika jednoduchých zásad. Naučte se efektivně rozdělat oheň i v extrémních podmínkách, a to jen za použití základního outdoorového vybavení. Odkoukejte pár vychytávek přímo od instruktora přežití!
Oheň doprovází lidstvo po celou jeho historii. Od těch dob, kdy se ho člověk naučil rozdělávat a efektivně využívat, byl přínosným pomocníkem a nemalou měrou působil na rozkvět lidstva a rozvoj jeho znalostí. A v dnešním článku si řekneme a detailně popíšeme postup, jak rozdělat oheň, který bude spolehlivě hořet za jakýchkoli podmínek a nebudeme si muset lámat hlavu, proč se mu zrovna hořet nechce. A to nejenom v nouzové situaci.
Než se pustíme do samotného procesu rozdělávání ohně, je nutné zmínit několik bezpečnostních zásad:
Celý postup, který si nyní představíme, může na první pohled působit složitě. Ve své podstatě se ale jedná o spolehlivý proces, při kterém nemusíme přemýšlet, jestli právě prší nebo rozděláváme oheň na sněhové pokrývce.
Je důležité si říci, že k efektivnímu zapálení a dlouhému hoření ohně musíme splnit 3 základní podmínky, které tvoří pomyslnou trojnožku. Pokud jednu z nich vynecháme, oheň hořet nebude nebo jen s velkými obtížemi. Tyto 3 pilíře, jak by se dalo říci, jsou následující:
To bylo něco málo k bezpečnosti teorii a nyní se můžeme pustit do praxe. Na kvalitní přípravě stojí a padá úspěch celé akce. Ve zhoršených nebo extrémních podmínkách to platí dvojnásob.
Začneme přípravou platforem. Obě plní jednoduchou funkci, a to izolovat dřevo od vlhkosti ze země, která nám může dost znepříjemnit práci především za nepříznivých klimatických podmínek.
Na následujícím obrázku vidíte dvě platformy:
TIP: Na platformě vpravo zřetelně vidíte jedno polínko, které leží kolmo k ostatním. Toto polínko se nazývá distanciér a zajišťuje dobrý přístup vzduchu k ohni.
Abychom měli stoprocentní jistotu, nachystáme si následující hromádky ve správných objemech. Jedná se o nejjemnější třísky o průměru tužky, přes sílu ukazováku až po palec. Pokud nemáme dostatek jemných tělísek, můžeme je doplnit tzv. „chlupatým dřívkem“, o kterém si hned řekneme více.
Featherstick, nebolí česky „chlupaté dřívko“, vyřezáváme z třísek nebo samotných větví. Cílem je vytvořit na dřívku co nejjemnější hobliny, které skvěle hoří. Nejlepší výsledek poznáte podle toho, že se hobliny kudrnatí. Takovouto kudrnatou hoblinku jsme schopni zapálit samotným křesadlem.
Featherstick doporučuji vždy připravit za zhoršených klimatických podmínek, jako je déšť nebo sníh.
Na fotografii níže můžeme vidět, jak takové chlupaté dřívko může vypadat od slabšího (vlevo) po lepší featherstick, který jsme schopni zapálit křesadlem (vpravo).
TIP: Vyznáte se dobře v křesadlech? Umíte vybrat to správné? V tomto článku najdete vše, co potřebujete vědět o křesadlech!
A teď už se dostáváme k samostatnému rozdělávání ohně. Je jedno jestli použijeme sirky, zapalovač, nebo křesadlo, protože postup zůstává stále stejný:
Nezapomeňte: Po skončení vaření nebo jakékoli bohulibé činnosti u ohně po sobě musíme ohniště vždy uhasit a uklidit. V ideálním případě své stopy zamaskovat tak, aby nebylo poznat, že jsme na místě měli rozdělaný oheň.