Víte, co mě někdy opravdu naštve? Když si s sebou na výlet chci vzít čaj, ale po hodině je už studený. Jasně, to vše má jedno skvělé řešení jménem termoska. Ono však není tak lehké vybrat si správnou termosku. Takovou, aby splňovala všechny naše představy, byla odolná, spolehlivá a tak dále. Do ruky se mi dostala jedna velmi zajímavá od firmy Esbit®. Říkal jsem si – Cože, Esbit®? Ty dělají přeci lihové vařiče a podobné věci. No, byl jsem překvapen, ale o tom až za chvilku. Nejdříve něco málo o samotné firmě.
Esbit® byl založen roku 1949 v německém Hamburgu. Jeho příběh však ovlivnila událost, která proběhla už o 13 let dříve. Roku 1936 byl totiž vynalezen tak zvaný suchý líh vědcem Erichem Schummem. Každý z nás jistě viděl onen legendární kapesní lihový vařič, kterého se prodaly miliony kusů a prodává se i dnes. Každopádně v létě 1949 zakládá firmu Esbit Compagnie GmbH více jak třicetiletý Fritz Paap. Po něm se do čela společnosti dostal jeho syn Dieter Paap a to v roce 1982. Firma díky tomu zůstala v rodinných kruzích a dnes ji řídí již třetí generace. Ačkoli začal Esbit právě s lihovými vařiči, dnes je jeho produkce rozšířena o mnoho dalších produktů. Jsou mezi nimi právě termosky na pití, ale i na jídlo. Stejně tak například outdoorové nádobí a ostatní doplňky pro pobyt v přírodě. Značka je moderními uživateli velmi oblíbená. Může za to především jejich spolehlivost i v extrémních podmínkách.
Termoska je zabalena v kartonové krabici, která nám toho sama o sobě prozradí poměrně mnoho. Jsou zde jak rozměry (270x90 milimetrů), tak i kompletní pohled na samotnou flašku. Trochu jsem se začetl do specifikací. Vím, že se dříve dělaly termosky, které byly odizolované sklem. Pokud tedy spadly, velmi často se rozbily a mohly se vyhodit. Pochopitelně s takovými se v dnešní době moc nesetkáme. Esbit® VF1000ML je tedy dvoustěnná láhev, kdy z mezi stěnového prostoru je odsát vzduch. Tím vzniká vakuum, které neodebírá teplotu okolnímu. Teď mě napadlo – víme vlastně, jak termoska funguje? Pro případ, že ne, to radši zmíním, ale až v dalším odstavci. Co mě dostalo, byl vzhled láhve. Už jsem popravdě přehlcený oným lesklým, nebo broušeným nerezem, který je snad na každé klasické termosce. I Esbit® je samozřejmě z nerezu, ale jeho vnější povrch je opatřený práškovanou povrchovou úpravou. Je černá, na omak drsná a navíc – matná. Celkově tak spolu s designovým oranžovým proužkem dodává termosce velmi zajímavý a neobyčejný vzhled. Samozřejmě jsem termosku hned vyndal. První co na mě vypadlo, bylo druhé, zřejmě záložní víčko. Jak jsem za nedlouho zjistil, je pro mě o trochu lepší. Termoska má klasický cvakací uzávěr. Ten uprostřed stiskneme, čímž se otevře mechanismus a my si můžeme nalít obsah lahve. Druhý uzávěr je pouze šroubovací. K nalití jej však nemusíme odšroubovat celý, stačí jej jen povolit.
Termoska působí velmi dospěle, robustně a odhodlaně. Na obalu je znázorněn kelímek, který je uložen ve víku. Máme tak k dispozici dva „hrníčky“. To je velmi šikovné. Často necestujeme sami, a kdo by se nepodělil s kamarádem či kamarádkou (hlavně s kamarádkou) o trochu teplého čaje, že? Víčko jsem tedy poprvé odšroubovával s nutnou dávkou opatrnosti. Nechtěl jsem, aby na mě kelímek vypadl. To se musí Esbitu nechat – mají to vymyšlené. Žádné vypadnutí se nechystalo. Kelímek je ve víčku zasazen – jistí ho výstupek na samotném víčku. Dá se dobře vyndat, ale sám nevypadne – paráda. Na lahvi je namontovaný klasický uzávěr, záložní je stranou. No víme, co balení obsahuje, ale jak to s tou funkcí termosky?
Zvídavost máme všichni v krvi snad od pradávna. I díky tomu chci vždy vědět, jak vše funguje. Termoska má tedy dvoustěnnou konstrukci – mezi stěnami je vakuum. Teplo se samo o sobě šíří několika způsoby – vedením, sáláním a prouděním. To, že je předmět teplý, či studený, je způsobeno mikroskopickým vibrováním částic. Pokud přijdou do kontaktu dvě média, u kterých je rozdílná frekvence vibrací částic, dochází k předání těchto vibrací. To má za důsledek chladnutí, nebo zteplání. Tím, že je prostor mezi stěnami vyplněn vakuem, nedochází k šíření tepla pomocí vedení, ani proudění. Navíc jsou většinou vnitřní stěny termosek leštěné. V tomto případě, u termosky VF1000ML, je povrch dokonce potažen leštěným stříbrem. Stříbro mnohem lépe izoluje. S pořádným víčkem si tak můžeme být jisti, že obsah vydrží buď dlouho teplý, nebo dlouho studený.
Když už vím, jak vše funguje, dovolil jsem si podrobit termosku malé zkoušce. Než však nalijeme obsah do lahve, musíme ji buď nahřát, nebo zchladit. Sama o sobě je má vnitřní stěna neutrální teplotu. Chtěl jsem si dát do termosky čaj, proto jsem do ní nalil vroucí vodu a nechal zhruba 5 minut temperovat. Poté jsem vodu vylil a ihned ji nahradil čajem. Celkem jsem si oblíbil druhé víčko. To šroubovací mi přijde lépe použitelné a spolehlivější. Ano, funkčnost tam taková není, ale to mi nevadilo. Termosku jsem strčil do batohu a vyrazil ven. Bohužel jsem ji dostal v období zimy. Tady u nás na severu jsou zimy trochu krušnější a v okolní teplotě -11oC jsem ani v zázrak nedoufal. Je pravda, že v batohu byla spolu s dalšími věcmi, takže byla trochu izolovaná. Po 4 hodinách jsem vytáhl termosku a chtěl se napít. Ten čaj byl horký snad víc, než když jsem ho tam lil. Celková účinnost mě velmi překvapila. Musím se přiznat, že při šesti hodinovém výletu jsem se čaje ani nedotkl. Po příchodu domů jsem termosku vyndal a až po pár desítkách minut se čaj dal pít. Je pravda, že si nepotrpím na moc horké nápoje, a když je člověk venku v té zimně, vše se zdá teplejší, než ve skutečnosti je. Trochu jsem následně zapátral na internetu. Výrobce slibuje při vstupní teplotě 98oC po 24 hodinách v pokojové teplotě konečnou teplotu obsahu 60oC. To jsou velmi odvážná tvrzení, ale víte co? Já jím to opravdu věřím. No pěkně děkuju. To kdybych věděl před výletem.
Celkově mě překvapilo, jak dobře se s lahví manipuluje. Mokré rukavice a nerezový povrch – to nevěstí nic dobrého. Avšak povrchová úprava tomu všemu dodává nový rozměr. Měl jsem promrzlé ruce a mokré rukavice – navzdory tomu jsem sáhl do batohu, vyndal lahev, otevřel ji a nalil si (horký!) čaj. Ani jedno sklouznutí, nebo nejistý úchop. Vše intuitivní, jisté a pohodlné. Tak to má být.
Snažil jsem se přijít na nějaké negativní věci, ale nepodařilo se mi to. Jediné, na co jsem si dával pozor u lahve – aby byla stále ve vertikální podobě. Nevěřím těmto uzávěrům. I proto jsem vždy volil klasický šroubovací uzávěr. Je spolehlivější. Zkoušel jsem i propustnost toho cvakacího. Nikdy nic nepropustil – jen za předpokladu, že se z něj zrovna nalil čaj. Po zacvaknutí zůstane trochu z obsahu na uzávěru, čímž může dojít k malému úniku. Každopádně to není nic dramatického. Cena termosky je trochu vyšší – kolem 700 korun. Úplně v tom nevidím problém. Popravdě mi to přijde jako adekvátní cena vzhledem ke kvalitě a účelnosti. Díky použitým materiálům je termoska velmi odolná a užitečná. Skvěle izoluje, velmi dobře se s ní manipuluje. S obsahem 1l tak může být skvělým společníkem pro každodenní výlety za dobrodružstvím. Nezklame nás a poskytne skvělou službu, kterou každý z nás ocení.