Nůž patří k základním prvkům (nejen) outdoorové a survivalové výbavy a má velmi široké využití. Nejlepší nůž je ten, který máme u sebe, když ho potřebujeme. To však samo o sobě nestačí. Aby váš nůž vždy perfektně fungoval a vy se na něj mohli stoprocentně spolehnout, je třeba se o něj pravidelně starat a také ho správně používat. Jakých největších chyb se vyvarovat? To vše si řekneme v tomto článku!
Rčením „každý správný muž má u sebe nůž“ se snad až trochu kýčovitě opakujeme, ale líp to stejně ještě nikdo nevyjádřil. Ať už si pro svoje konkrétní účely vybereme jakýkoliv typ nože, měli bychom ho vždy udržovat ostrý. To je první zásada, ke které se ještě vrátíme. Ale těch zásad, jak (ne)zacházet s nožem, je více. Pojďme se na ně podívat blíže.
Na první pohled se to zdá logické – nůž je nástroj, který je ze své podstaty určený k řezání (tedy pokud nejde o speciální kategorii sportovních vrhacích nožů). Samozřejmě, že v nouzi se dá využít i více multifunkčně, ale na vlastní nebezpečí. Pokud totiž používáte nůž na cokoliv jiného než na řezání, hrozí nejen jeho zničení, ale potenciálně i zranění vás a/nebo lidí okolo. Pro multifunkční využití si tedy pořiďte raději vhodný multitool, bude to bezpečnější.
Nůž není šroubovák, pila, páčidlo ani kladivo. Jeho čepel je uzpůsobena k tomu, aby na ni byl kladen rovnoměrný tlak. Pokud na ni budete vyvíjet tlak jednostranný, bodový nebo jiný, hrozí, že se její kus (nebo celá čepel) ulomí, případně se nůž ztupí, ohne, zkroutí nebo jinak (většinou) nenávratně poškodí. A vzhledem k tomu, že kvalitní nůž není zrovna nejlevnější záležitost, byla by to škoda.
Ulomený kus čepele může při vyvíjení přílišného tlaku odletět vyšší rychlostí a způsobit tak nepříjemné zranění. A k tomuto tématu ještě jedna poznámka – s nožem řežte vždy jen materiály, které jsou měkčí než samotná čepel. Samozřejmě čím tvrdší materiál, tím dříve se čepel ztupí a tím dříve potřebuje údržbu.
Většina nožů, respektive jejich čepelí, je vyrobena z nerezové oceli. Jenže fakt, že je tato ocel nerezová, ještě neznamená, že nemůže zkorodovat. Každý typ oceli je totiž nerezový jen do určité míry. Proto nůž nikdy nevystavujte dlouhodobé vlhkosti. Samozřejmě, že s ním někdy musíte dělat v dešti nebo si třeba potřebujete nakrájet kus ovoce – takové věci noži neškodí. Za předpokladu, že ho po použití vždy důkladně usušíte.
Z podobného důvodu není vhodné nože čistit pod vodou, ale raději vždy jen otřít vlhkým hadříkem. Zejména ty nože, které jsou vybaveny různými čepy či zavíracím mechanismem. Jednou za čas je vhodné se o nůž postarat i jinak, třeba čisticími prostředky na nože ve spreji. Má-li nůž dřevěnou rukojeť, doporučujeme ji pravidelně ošetřovat třeba lněným olejem nebo pravým včelím voskem.
Vlhkost a koroze neškodí až tak samotnému ostří, ale otočným čepům, uzamykacím mechanismům a místům, kde se kov spojuje s jiným materiálem (například máme-li u nože konstrukci čepele full-tang). Co ale ostří určitě škodí, je umývání v myčce. Nejenže v průběhu mytí může dojít k poškrábání jiných předmětů (třeba i plastových součástí myčky), ale současně se mohou třeba dva nože „otírat“ o sebe a tím přicházet o svoji strukturu a ostrost. Při zpožděném startu myčky navíc mohou nůž poškodit agresivnější potraviny, od kterých může být zašpiněný.
A k tomuto tématu ještě jedna poznámka – koroze, ani ta drobná, povrchová, neškodí jen samotnému noži, ale i předmětům, které s ním krájíme. Zejména pokud jde o potraviny, které může koroze snadno kontaminovat, a určitě není vhodné dostávat do sebe společně s jídlem kousky kovu. No a pokud řežeme nějaký „delikátní“ materiál, potom je škoda, abychom si ho korozí nenávratně ušpinili.
Rukojeť je k čepeli (zejména u zmíněné konstrukce full-tang) často připojena pomocí šroubů nebo nýtů. Šrouby mohou mít čas od času tendenci se uvolňovat. Proto je vhodné průběžně kontrolovat jejich dotažení a případně je dotáhnout vhodným nástrojem. Existují i speciální lepidla na závity, které šrouby udrží na svém místě déle. Určitě je vhodné dotažení šroubů kontrolovat nejen proto, že se nůž s uvolněným šroubem může stát nestabilním a potenciálně i nebezpečným, ale i proto, že ztracený šroub a následné pátrání po vhodné náhradě rozhodně není příjemná záležitost.
Něco jiného je údržba čepů a nýtů – tuto práci už bychom ale na vašem místě nechali spíše odborníkům. Stejně tak pokud se vám nůž poškodí jinak, rozhodně se ho nepokoušejte spravovat svépomocí, pokud nejde skutečně o nějakou banalitu, ale raději ho svěřte specialistům, ať si ještě nepřivodíte nějaké zbytečné zranění.
V tomto odstavci bychom rádi vyvrátili zaužívaný mýtus, že tupý nůž přece musí být bezpečnější než ten ostrý, protože s takovým se přece nepořežete. Omyl. Jakmile nůž ztupíte, musíte pro veškeré s ním vykonávané práce vydávat větší sílu a víc na nůž tlačit. Tento fakt ovšem zvyšuje pravděpodobnost, že se vám při práci vysmýkne a vy se škaredě poraníte.
Proto je důležité udržovat nůž v kondici. Broušení nože je možné provádět různými způsoby, přičemž tím nejprimitivnějším je ruční broušení, které ovšem chce cvik. Protože u ručního broušení nám nemá co udržovat úhel ostří vůči brusnému kameni, musíme úhel nastavovat v průběhu celého broušení manuálně, což může být pro začátečníky dost těžké. Naopak strojní brusný systém úhel udrží po po celé broušení stejný, a tak je vhodný pro všechny, kdo si v tomhle nevěří.
A pak tu máme ještě provizorní řešení v podobě protahovacích brousků, kterými nůž nabrousíte jen tak nahrubo. Případně ocílek, které ale nebrousí, pouze vyrovnávají fazetu čepele. O broušení nožů a dalších nástrojů si můžete podrobně přečíst v jednom z našich starších článků.
Aby vám nůž co nejdéle vydržel, je přirozeně nutné ho vhodně skladovat. O tom, že byste měli nože uchovávat mimo dosah dětí, snad ani psát nemusíme. Nože ideálně skladujte v šuplíku, ale měli byste si na ně pořídit organizér. V šuplíku nože rozhodně neukládejte na volno. Mohlo by dojít k dalšímu zbytečnému zranění, kdy se o nůž pořežete třeba při vytahování dalšího vybavení.
Pokud nůž umýváte ručně společně s kuchyňským nádobím, pořádně ho osušte a zvlášť uložte na místo, které je pro něj určené. Nenechávejte ho ležet společně s dalším nádobím v odkapávači, ale věnujte půlminutu navíc tomu, že nůž odnesete samostatně přesně tam, kam patří.
Přirozeně existují i stojany na nože, které umožňují jejich vertikální skladování. I to je možnost, zejména pokud máte nožů více. My se ale bavíme spíše o nožích outdoorových než o těch kuchyňských a takový nůž by měl mít své speciální, čestné místo mezi dalším vybavením. Máte-li nůž s pevnou čepelí, neskladujte ho dlouhodobě v pochvě, ale mimo ni.
Nůž není jen nástroj, ale může to být i zbraň. Proto je při manipulaci s ním nutné dodržovat jistá bezpečnostní opatření, kterými se vyhnete zranění jak sebe sama, tak i lidí okolo. Když už se nožem zraníte, proveďte neprodleně základní ošetření s pomocí lékárničky. Jsou-li zranění většího rozsahu, potom bez zbytečných průtahů vyhledejte pomoc lékaře.
S nožem nikdy nevykonávejte prudké pohyby, neběhejte s ním ani nikam nešplhejte. Pokud vám nůž spadne na zem, počkejte až dopadne, i kdyby to mělo znamenat jeho poškození. Nikdy ho nechytejte za letu, mohli byste se pořezat. Nůž případně koupíte nový, ale pořezaná ruka může mít trvalé následky. Stejně tak nůž nikomu neházejte, a to ani společně s pochvou či krytem ostří.
Většinou jsme se už jako děti naučili, že nožem se vždy řeže směrem od těla sebe i ostatních a že pokud někomu nůž podáváme, pak z ruky do ruky a rukojetí napřed. Při práci s nožem byste měli mít dostatek světla (ve večerních a nočních hodinách si můžete vypomoci čelovkou), abyste na práci dobře viděli a opět nedošlo ke zbytečnému zranění. A v neposlední řadě nožem nikdy neopravujte elektrická zařízení připojená do sítě (a pokud možno ani ta vypojená). Kromě případného elektrického šoku byste si z takové situace mohli odnést poškozený nůž.