Zkažené maso není jen nepříjemnou nehodou v kuchyni – může způsobit vážné zdravotní komplikace a být nebezpečné pro vás i vaši rodinu. Jak ale takové maso bezpečně rozpoznat? A co dělat, když už ho máte v lednici? Tento článek vám poradí, jak rozlišit zdravé maso od závadného, jak maso správně skladovat a co s ním dělat, když už je příliš pozdě. Předejdete tak mnoha nepříjemnostem – ať už půjde o zažívací potíže, nebo plýtvání jídlem.
Jak poznat zkažené hovězí maso? Většinou to poznáte na první pohled. Rozhodně nekupujte a nekonzumujte hovězí maso, pokud má následující vlastnosti:
Zdravé a konzumovatelné hovězí má červenou barvu. Okoralé okraje nejsou na závadu – kvůli nim zdravotní potíže nečekejte. Vybledlá barva masa značí, že tento kus hovězího už nějakou dobu leží na pultě. Jak dlouhá ta doba je, to záleží na více faktorech a podmínkách, ve kterých je maso uskladněno.
Existují určité indicie, které nám napovědí, jak poznat zkažené vepřové maso. Ať už si vybíráte maso u řezníka nebo už ho vytahujete z lednice, zkontrolujte následující varovné signály:
Správná barva vepřového masa je sytě růžová. Pokud má váš kus masa jinou než růžovou barvu, zbystřete.
Jak poznat zkažené kuřecí maso, to je na rozdíl od výše uvedených případů otázka jen pro skutečně trénované oko. Tedy minimálně do doby, než maso začne zapáchat. Chce to jen trochu cviku a můžete u kuřecího (drůbežího) masa kontrolovat následující vlastnosti:
Čerstvé kuřecí poznáte podle barvy. Maso má světlou barvu, která je mírně růžová. Jakákoliv jiná barva kuřecího by měla vzbudit vaši přirozenou nedůvěru.
Zapáchat může kysele, jako zkažené vejce, síra nebo čpavek. Když si přičichnete ke zkaženému kuřecímu masu, nejspíš se vám z něj bude navalovat. I čerstvé kuře může trochu zapáchat, ale většinou se jedná o pach krve. Ten můžete jednoduše smýt pod tekoucí vodou. Pokud zápach masa ani tak nezmizí, potom už mu většinou není pomoci a takové maso je lepší vyhodit.
Při koupi mletého masa (většinou ve vakuovém balení) se vždycky nejdříve podívejte na datum spotřeby. Maso si do košíku vložte až poté, co si promyslíte, na co ho použijete a kdy. Zkažené mleté maso také poznáte podle určitých varovných signálů. Jsou to:
Pozor, barvu masa kontrolujte v celém objemu vakuového balení. Nepoctiví obchodníci totiž mohou šidit tak, že čerstvé mleté maso smíchají s trochu starším.
Mezi lidmi se traduje, že stačí maso tepelně upravit, vyprat v octu nebo osolit, aby bylo v pořádku. To ale není pravda. Pokud už je jednou maso zkažené, je zkažené nadobro a nic ho nezachrání. Neriskujte zdraví a těmto mýtům nevěřte. Odkrojením zkaženého kousku problém nevyřešíte – bakterie se mohly rozšířit do celého masa.
E. coli – vážné zažívací potíže
Jednou z nejčastějších bakterií ve zkaženém mase je Escherichia coli (E. coli). Tato bakterie způsobuje vážné zažívací potíže, jako jsou těžké průjmy, zvracení a malátnost. Otrava jídlem může být provázena také horečkou, nadměrným pocením nebo dehydratací.
Salmonella – nebezpečná salmonelóza
Mezi nejběžnější zdravotní problémy patří salmonelóza, způsobená bakteriemi rodu Salmonella. Tyto bakterie se kromě zkaženého masa nacházejí také ve vejcích, majonézách či krémech. Příznaky jsou podobné jako u E. coli: průjmy, zvracení a dehydratace. V extrémních případech může salmonelóza způsobit překyselení organismu nebo dokonce smrt.
Další vzácnější infekce
Kromě E. coli a salmonelózy se mohou objevit i jiné infekce, které není radno podceňovat. Mezi ně patří například botulismus, způsobený bakterií Clostridium botulinum, která produkuje nebezpečný botulotoxin.
Nakupujte uvážlivě
Předcházet zkažení masa můžete už při nákupu. Vybírejte maso u ověřených prodejců – ať už jde o maloprodejce, dodavatele, nebo supermarkety. Při výběru je důležité promyslet si množství. Kupujte jen tolik, kolik opravdu spotřebujete, aby se maso zbytečně nekazilo.
Správný způsob skladování
Čerstvé maso, které nespotřebujete před datem spotřeby, vždy uložte do mrazáku. Maso, které plánujete zkonzumovat v nejbližších dnech, rozdělte na porce a uložte do lednice. Dodržujte doporučenou dobu skladování – například drůbeží maso by nemělo být v lednici déle než 48 hodin.
Bezpečná příprava
Maso, které plánujete použít, by mělo být vždy tepelně upravené. Ujistěte se, že je dostatečně uvařené, propečené nebo usmažené – nedopečený řízek může být zdrojem nebezpečných bakterií. Nikdy nepřekračujte datum spotřeby ani dobu skladování uvedenou na obalu.
Zabraňte plýtvání
Snížení rizika zkažení masa a omezení plýtvání jdou ruku v ruce. Pokud víte, že čerstvé maso nestihnete včas spotřebovat, nabídněte ho sousedům nebo svým domácím mazlíčkům. Dejte si však pozor na tepelně upravené drůbeží maso – jeho kosti mohou být pro zvířata nebezpečné.
Jakmile už je maso jednou zkažené, nedá se spotřebovat. Kam s ním? Naše babičky zkažené maso zakopávaly na zahradě, i když to, že by se jim nějaké jídlo vůbec zkazilo, se stávalo málokdy. Navíc při takovém postupu hrozí, že maso nezakopete správně a na pozemku se vám tak rozšíří potkani. A kromě toho ne každý má to štěstí, že má zahradu.
Takže další možností je vyhodit zkažené maso do bioodpadu. Jenže to má další háček. Ne každá obec bioodpad sváží a navíc je dost často vyhazování živočišných produktů do bioodpadu zpracovatelskou firmou zakázáno. Taky byste nebyli rádi, kdybyste v zakoupeném průmyslovém kompostu našli kuřecí kosti.
Proto je nejlepším (i když stále ne ideálním) řešením zkažené maso neprodyšně uzavřít v sáčku a vyhodit do popelnice na komunální odpad. Nikoliv do odpadkového koše. Proč? To byste nejpozději druhý den dost výrazně cítili. I v popelnici je vhodné vyhozené maso zasypat popelem nebo třeba kočičím stelivem, aby se zápach nešířil dál. Důvodem jsou znovu i potkani nebo jiní hlodavci, kteří by se kolem mohli šířit (a to by mohlo vést k dalším infekcím).
Jak dlouho vydrží maso v lednici?
U většiny čerstvého masa, které si pořídíte v masně, najdete nápis „spotřebujte do 24 hodin“, což byste měli ve vlastním zájmu dodržet. U drůbežího masa, které se nejrychleji kazí, by to mělo být opravdu nejpozději do 48 hodin, červené maso (hovězí nebo vepřové) vydrží 3 až 5 dní a nakonec u vakuově baleného mletého masa vždy kontrolujte uvedené datum spotřeby.
Jak zbavit kuřecí maso zápachu?
Výše jsme si řekli, že kuřecí maso může zapáchat, i když není zkažené. Dobré kuřecí maso zbavíte zápachu propláchnutím pod tekoucí vodou. Zkaženému masu už tento proces nepomůže.
Můžu jíst den prošlé kuřecí maso?
Kdykoliv si nejste jisti, je lepší maso nekonzumovat. Pokud tedy maso vykazuje sebemenší známky zkažení, raději ho vyhoďte. Je důležité dbát hlavně na svoje zdraví, redukce plýtvání a šetření financí je až druhotné.
Co znamená nažloutlé kuřecí maso?
Nažloutlá barva u kuřecího masa nemusí vždycky znamenat, že je maso zkažené. Může být způsobena tukovou vrstvou, případně delším (ale nikoliv příliš dlouhým) skladováním, ale i krmivem, jímž bylo zvíře za svého života krmeno (například karotenoidy nebo kukuřicí). Pokud je maso současně slizké nebo zapáchá, potom ho vyhoďte bez ohledu na barvu. Kupujete-li maso od neověřeného dodavatele, může být změněná barva masa způsobená i chemickými aditivy.
Co znamená růžové kuřecí maso?
Růžová barva kuřecího masa sice může znamenat, že je maso syrové nebo nedostatečně uvařené, ovšem zdaleka to nemusí být jediný faktor. Dostatečnou tepelnou úpravu poznáte tak, že ihned po uvaření nebo upečení má maso v nejtlustším bodě teplotu minimálně 75°C (můžete ověřit kuchyňským teploměrem).
Růžová barva kuřecího masa může dále znamenat následující:
Co když je maso kyselé?
Jestliže maso současně zapáchá a má nepřirozeně kyselou chuť, vyhoďte ho. Jinak ale kyselost masa můžou způsobovat i další faktory, jako jsou znovu některé způsoby přípravy či marinování. Dalším důvodem může být špatné skladování vedoucí například k „natažení“ vůně jiného jídla v ledničce. U některých druhů mas, třeba u uzeného, může být kyselost způsobena řízenou fermentací a nemusí být na škodu. Ovšem pokud maso nebylo určeno k fermentaci, je to varovný signál, že něco není v pořádku.
Co se stane, když sním zkažené maso?
Zkažené maso není naší přirozenou stravou, a tak se jej tělo nejdřív bude snažit vypudit nevolností, zvracením a průjmy. To jsou všechno projevy otravy jídlem. Pokud se do těla dostanou výše uvedené bakterie, může s nimi tělo bojovat horečkou. Můžete pociťovat celkovou slabost a únavu a také dehydrataci (zejména při delším zvracení a průjmu). V takových případech neprodleně vyhledejte lékaře. A samozřejmě pijte hodně tekutin.
Zdraví je to nejdůležitější. Při práci s masem vždy dbejte na bezpečnost – vaše tělo vám poděkuje. A pokud si nejste jistí, raději maso vyhoďte, než riskovat zdravotní komplikace.